Una nova spin-off del Clínic-IDIBAPS de immunoteràpia del càncer capta una inversió de 1,5 milions d’euros d’Invivo Ventures

L’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS ha fundat Gyala Therapeutics, una nova spin-off centrada en desenvolupar noves teràpies de CAR-T per al tractament de malalties hematològiques malignes. Per finançar aquest projecte, la companyia ha obtingut 1,5 milions euros de capital inicial d’Invivo Ventures, amb seu a Barcelona, ​​una de les firmes biomèdiques de capital risc líders a Espanya.

En aquesta spin-off hi col·laborarà el Dr. Manel Juan, cap de Servei d’Immunologia del CDB del Clínic i de el grup Inmunogenética i immunoteràpia de la resposta immune i autoinflamatòria de l’IDIBAPS, que s’encarregarà de l’avenç científic del programa, que té per objectiu desenvolupar una teràpia CAR-T enfront d’una nova diana terapèutica. S’espera que el nou CAR-T es pugui arribar a provar en pacients a partir de 2022.

El CAR-T (limfòcits T amb receptor antigènic quimèric) és un tipus de teràpia gènica que consisteix a modificar els limfòcits T – un tipus de glòbuls blancs responsables principals de la resposta immunitària – del propi pacient perquè tinguin la capacitat d’atacar les cèl·lules tumorals. Mitjançant l’afèresi (una tècnica que permet la separació dels components de la sang) s’obté una quantitat de limfòcits T que es reprogramen genèticament amb el receptor específic antitumoral, de manera que quan es transfonen de nou al pacient poden reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les. Diversos tipus de CAR-T han demostrat la seva eficàcia en el tractament de leucèmies i limfomes B.

Manel Juan assenyala que, “aquest projecte ens permetrà avançar en el desenvolupament de noves teràpies CAR-T per fer front a diferents neoplàsies limfoides i que puguin arribar de forma ràpida als nostres pacients“.

El Dr. Elias Campo, director de Recerca de l’Hospital Clínic i director de l’IDIBAPS, explica : “Les teràpies basades en CAR-T han demostrat eficàcia en el tractament de certs tipus de leucèmia i limfoma. Amb aquest nou impuls contribuirem a millorar el tractament d’aquest tipus de malalties

El Dr. Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic, i el Dr. Lluís Pareras, soci fundador d’Invivo Ventures, han assenyalat en una declaració conjunta: “La Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i Invivo Ventures anuncien que uneixen els seus esforços per desenvolupar una nova teràpia basada en receptors d’antigen quimèrics (CAR-T) per tractar un greu tipus de càncer hematològic. Aquesta teràpia té com a diana un antigen present a la superfície de les cèl·lules tumorals a la que, fins ara, no se li havia prestat atenció. Hi ha molt potencial en el nostre ecosistema d’investigació i és important que institucions acadèmiques i de capital de risc treballin conjuntament amb l’objectiu de resoldre necessitats clíniques no cobertes i aportar valor a la societat“.

Albert Ferrer, soci fundador d’Invivo Ventures, explica que, “Invivo té com a objectiu donar suport a la transferència de tecnologia des dels centres de recerca i hospitals espanyols i millorar el creixement i el desenvolupament de productes innovadors. La inversió en Gyala Therapeutics és un clar exemple d’aquesta visió i estem particularment satisfets que permeti la creació d’un nou negoci i la creació de nous llocs de treball en aquest difícil entorn econòmic“.

Governança

Gyala Therapeutics impulsarà aquest projecte a través d’un acord de col·laboració amb l’Hospital Clínic-IDIBAPS, que es complementarà amb els serveis de proveïdors espanyols i internacionals.

El director general de la nova spin-off serà el Dr. Claudio Santos, que té experiència en la creació i inversió en companyies de les ciències de la vida i en desenvolupament de negoci, tant en l’àmbit acadèmic com en la indústria.

Lluís Pareras i Albert Ferrer, socis fundadors d’Invivo Ventures, administrat per Invivo Capital Partners, s’uniran a el Consell d’Administració de Gyala Therapeutics al costat de Rosa Vilavella, gerent de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i de l’IDIBAPS.

Sobre el Clínic  

L’Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de 4.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda.  

Sobre l’IDIBAPS 

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) és un centre de recerca d’excel·lència que aborda malalties d’alta prevalença, morbiditat i mortalitat. Fundat el 1996, és un consorci públic integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona, la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona del CSIC. 

Hi treballen més de mil professionals dedicats a la recerca que s’organitzen en un centenar de grups d’investigació. La combinació de la recerca bàsica amb la clínica permet transferir amb més eficàcia als pacients els avenços científics obtinguts al laboratori. Amb prop de 1.100 articles publicats l’any i un factor d’impacte de més de 6.000 punts, és el principal centre de recerca biomèdica de l’Estat. 

Sobre Invivo Ventures

Invivo Ventures FCR inverteix en companyies de ciències de la vida/atenció mèdica en una etapa primerenca i està administrat per Invivo Capital Partners, un fons de gestió fundat pel Dr. Lluís Pareras i Albert Ferrer. Tots dos gerents tenen una àmplia experiència en el sector i també administren la firma de capital risc Healthequity SCR. Invivo Ventures FCR compta amb la participació d’una majoria d’inversors privats i amb el suport de diversos inversors institucionals com el Fons Europeu d’Inversions, Fond-ICO Global, l’Institut Català de Finances i l’Institut Valencià de Finances.